Zdrowe przepisy dla całej rodziny

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Kiedy tylko mogę piekę ostatnio chleb na zakwasie, ponieważ jest dużo zdrowszy niż ten pieczony na drożdżach (tylko prawdziwy zakwas niszczy zawarte w ziarnie fityny), jednak nie ukrywajmy tego bardziej pracochłonny. Wymaga przede wszystkim długiej fermentacji, stąd lubię mieć w odwrocie kilka szybszych opcji. Jedną z nich jest chleb owsiany, o którym jeszcze napiszę, jednak on także wymaga kilku godzin czasu, zanim będziemy mogli się cieszyć aromatem świeżo upieczonych bochenków. Z wypróbowanych przeze mnie przepisów zdecydowanym faworytem, jeśli chodzi o ekspresowe przygotowanie, jest chleb wieloziarnisty. Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki. Jest pierwszym chlebem, który upiekłam. Polecam go osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem chleba. Jest prosty w przygotowaniu, szybko rośnie i zawsze się udaje. To, co lubię w tym przepisie, to także łatwość jego modyfikacji. Ponieważ tylko od święta jem zupełnie białe pieczywo, to zamiast całego 1kg mąki krupczatki, który jest w oryginale (notabene nigdy nie mam takiej w domu, stąd najczęściej zastępowałam ją mąką pszenną typ 650), dodaję 30 do 50% mieszanki innych mąk np. razową, kukurydzianą czy amarantusową. Wypróbowałam też wersję całkowicie orkiszową (mieszankę maki jasnej i pełnoziarnistej). Można też eksperymentować z dodawanymi ziarnami. Ziarno, którego nie mamy, możemy zastąpić czarnuszką, nasionami chia czy moim ulubionym dodatkiem, jakim jest mak.

Trudno jest podać przepis, który ma tyle wariantów, jednak spróbuję. W tym momencie właśnie jeden z wymyślonych przeze mnie wariantów się dopieka. Wam też radzę wypróbować ten przepis. Można go przyrządzić w maszynie do pieczenia chleba, tylko należy zmniejszyć o połowę proporcje. Smacznego.

Potrzebne składniki:

Z przepisu wychodzą 2 bochenki

  • 700g mąki pszennej chlebowej lub orkiszowej typu 500
  • 300 g mieszanki dowolnych mąk, zwykle dodaję najwięcej razowej pszennej lub orkiszowej, a tak to po 50g mąki kukurydzianej, z sorgo czy amarantusa
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich (jeśli nie mamy możemy dodać więcej mąki razowej)
  • 6 łyżek siemienia lnianego (można zastąpić nasionami chia lub czarnuszką)
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki sezamu (jeśli mamy, dodajmy niełuskany, można go zastąpić makiem)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka soli (polecam himalajską)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie przemieszać i przełożyć do 2 natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piec około 50 minut – pierwsze 15 minut w temp. 240ºC, a potem w temp. 200ºC. Chwilę po upieczeniu wyciągamy chleb na deskę, dołem do góry. Z krojeniem czekamy, aż chleb ostygnie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *