Kuchnia

Ciasto ucierane z owocami (bez glutenu, cukru i nabiału)

Gdy myślę o owocowym cieście, przychodzi mi na myśl ucierane ciasto z owocami, jakie piekło się w moim rodzinnym domu. Takie proste ciacho, do którego możesz wrzucić właściwie każde owoce, a zwłaszcza te, które rzadko wykorzystuje się przy innych plackach takie jak porzeczki, śliwki mirabelki czy agrest. Przepis na taki deser zawsze warto mieć w odwrocie, gdy stoimy nad koszyczkiem porzeczek i zastanawiamy się, co można z nich wyczarować.

W klasycznym przepisie dodaje się do takiego ciasta białą mąkę pszenną, cukier i masło. Nie każdy jednak może lub chce jeść wyżej wymienione produkty. Postanowiłam przygotować na szybko zdrowszą wersję takiego ciasta z dostępnych akurat pod ręką mąk bezglutenowych. A właściwie kasz, ponieważ moim najnowszym odkryciem jest fakt, że kaszę kukurydzianą też można w młynku do kawy przerobić na mąkę. Warto zainwestować w elektryczny młynek do kawy, bo nie trzeba wtedy mieć tuzina mąk w domu. To zmora niejednej osoby na diecie bezglutenowej. Jeśli do przepisu potrzebna jest niewielka ilość jakiejś mąki, której nam zabrakło, można spokojnie zmielić w młynku kaszę gryczaną, amarantus, kaszę jaglaną czy ryż. Należy tylko uważać na mielenie ciecierzycy, bo wiele osób spaliło sobie podczas jej mielenia młynek. Wyjątek robię też dla mąki kokosowej, bo ma trochę inne właściwości niż zmielone wiórki kokosowe.

W poniższym przepisie można użyć różnych owoców. Jeśli chodzi o mąki, można poeksperymentować także z mąką ryżową czy ziemniaczaną.

Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • garść daktyli (12 sztuk, lub więcej, jeśli mamy kwaśne owoce) + pół szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki oleju o łagodnym smaku
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • szklanka mąki jaglanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce - ja wykorzystałam mirabelki, ale mogą być też borówki, porzeczki, jabłka, truskawki
Sposób przygotowania:

Zalewamy wrzątkiem daktyle. Po 5 minutach dodajemy jajka i miksujemy. Wlewamy olej i miksujemy ponownie. Dodajemy przesiane mąki i proszek. Ponownie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy gęsto owocami. Im większa forma to ciasto będzie mniej suche, ale forma nie może być też zbyt duża. Ja wykorzystałam małą tortownicę.

 

Related Post

Leave a Reply