Kuchnia

Cynamonowa owsianka

Święta kojarzą mi się z wieloma smakami i zapachami. Obok zapachu żywej choinki jest to zapach pomarańczy i cynamonu. Nic więc dziwnego, że przed świętami zajadamy się z córką cynamonową owsianką. Gdy ozdobimy ją orzechami i pestkami granatu (w pewnym momencie były u nas hitem śniadaniowym, bo w okresie ząbkowania, gdy Róża miała mniejszy apetyt, zachęcały ją do zjedzenia każdego rodzaju śniadaniowej kaszy czy płatków), to już nie tylko pachnie, ale i wygląda świątecznie.

Co nam będzie potrzebne:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki poppingu z amarantusa
  • 3-4 śliwki suszone niesiarkowane
  • łyżka niesiarkowanych rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • kilka łyżek gotowanego jabłka (ja wykorzystałam prażone jabłka bez cukru z domowych zapasów)
  • do przybrania: pestki granatu i orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Wlewamy do garnka wodę lub mleko. Dodajemy cynamon, płatki, popping i bakalie. Gotujemy 5-10 minut, aż płatki wchłoną płyn. Dorzucamy gotowane jabłka i len mielony. Wszystko mieszamy.  Nakładamy owsiankę na talerz i dekorujemy pestkami granatu oraz orzechami (jeśli owsiankę ma jeść dziecko mające mniej niż 2 lata pomijamy orzechy lub mielimy je uprzednio w młynku do kawy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top