Kuchnia

Dżem z truskawek i rabarbaru bez cukru

Czyż domowy dżem bez cukru nie jest marzeniem każdej mamy? Odkąd odkryłam dwa lata temu metodę janginizacji moje marzenie się spełniło. Chodzi o duszenie owoców we własnym soku. Niewielki dodatek soli pozwala na uwolnienie się cukru zawartego w owocach, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawać cukru do przetworów. Robiłam już tą metodą dżemy z truskawek, śliwek, jabłek, gruszek czy wiśni. W tym roku po raz pierwszy wypróbowałam połączenie truskawek oraz rabarbaru. Wyszedł mi piękny kolor tego dżemu. Mariaż okazał się tak udany, że już powtórzyłam jego produkcję. Za pierwszym razem soku było dużo i pod koniec dodałam trochę agaru. Za drugi razem widocznie truskawki nie były tak soczyste i nie było już takiej potrzeby. Ważyłam owoce już po obraniu.

Potrzebne składniki:

  • 1,1 kg truskawek
  • 0,4 kg rabarbaru
  • 2 szczypty soli
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: łyżeczka agaru

Sposób przygotowania:

Obieramy rabarbar oraz odcinamy szypułki truskawek. Wrzucamy do garnka. Dodajemy sól oraz sok z cytryny. Wlewamy 2 łyżki wody, by się nie przypalił dżem. Gdy się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy przez pół godziny. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodajemy agar rozpuszczony uprzednio w kilku łyżkach soku z naszego dżemu. Rozlewamy dżem do wyparzonych słoików i zakręcamy. Możemy dodatkowo je zapasteryzować.

 

2 thoughts on “Dżem z truskawek i rabarbaru bez cukru

  1. Czy jeżeli planuję przechowywać dżemik kilka miesięcy, wystarczy słoiki odwrócić wieczkiem do dołu? Czy konieczne jest gotowanie? Przetwory z cukrem zawsze robię tak, że odwracam słoiki i nigdy nic się nie zepsuło.

    1. Robię tak samo bez cukru jak i z cukrem – wkładam gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręcam i odwracam na kilka minut. Robię już tak przetwory od kilku lat i może ze trzy słoiki tylko były nie tak, więc może była nieszczelna zakrętka. Bez cukru świetnie wychodzi dżem z brzoskwiń i wiśni, bo jest gęsty i nie trzeba dodatkowo zagęszczać. Truskawki puszczają dużo wody w czasie gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top