Kuchnia

Gryczane placki dyniowo-pomarańczowe

Jesień kojarzy mi się z kolorem pomarańczowym. To kolor spadających liści, ale także kolor dyni. Można z niej wyczarować rozgrzewającą zupę, ale też placki, ciasto, kotlety czy koktajl. Jest cudownie uniwersalna. Wegan z pewnością ucieszy fakt, że świetnie zastępuje w wypiekach jajka, bo pełni funkcję scalającą ciasto. Ten fakt wykorzystałam w moich dyniowych placuszkach. Są nie tylko bez jajek i mleka, ale też bez glutenu i cukru. Kolor dyni podkręciłam dodając do nich żółciutką kurkumę oraz sok z pomarańczy. Do tego mus jabłkowy i mamy idealne jesienne śniadanie.

Potrzebne składniki:
  • szklanka puree z dyni
  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka mleka roślinnego lub wody (użyłam mleka kokosowego domowej produkcji)
  • sok z połowy pomarańczy
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • skórka starta z pomarańczy (około łyżeczki, użyłam ususzonej wcześniej i startej skórki)
Sposób przygotowania: Miksujemy razem puree z dyni z mlekiem roślinnym. Dodaję kurkumę, sodę oczyszczoną i skórkę z pomarańczy. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i dolewamy. Na końcu do ciasta dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy łyżką. Smarujemy patelnię olejem (wystarczy pierwszą partię, chyba że nasza patelnia w ogóle nie wymaga tłuszczu) i smażymy placuszki z obu stron na rumiano.

Related Post

2 komentarze

  1. Magdalena Carko

    1 października 2018 at 11:08

    Czy dynia powinna być wcześniej ugotowana?

    1. Magdalena

      1 października 2018 at 18:49

      Puree z dyni robi się z ugotowanej lub upieczonej dyni. Ja zwykle kroję dynię w mniejsze kawałki i piekę przy okazji pieczenia chleba czy ciasta. Pu upieczeniu się obiera i blenduje. Szybciej niż piecze, gotuje się dynię, ale wtedy trzeba by odlać wodę przed zmiksowaniem, bo wyjdzie nam wtedy zupa a nie mus. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie ten mus, a w razie czego zawsze można zrobić zupę.

Leave a Reply