Nigdy nie lubiłam kroić surowej dyni i wolę ją piec, ale czasem warto się natrudzić. Pokrojona w kostki dynia może być składnikiem prostego gulaszu, który może stanowić pyszną, jesienną kolację czy drugie danie. Ponieważ są w nim ziemniaki, może stanowić samodzielne danie i nie potrzeba dojadać ryżu, kaszy czy chleba. Uwielbiam tego typu dania, zwłaszcza że nie trzeba po nich dużo zmywać 😉
Potrzebne składniki:
- ćwiartka średniej dyni
- 3 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki oregano suszonego
- do smaku sól i pieprz (jest niezbędny, by lepiej wchłaniała się kurkuma)
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę i podsmażamy ją chwilę na oliwie. W tym czasie kroimy w kostkę czerwoną paprykę i dorzucamy ją do cebuli. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do smażącej się papryki i cebuli. Dolewamy tyle wody, by warzywa by warzywa były mniej więcej przykryte. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy co najmniej pół godziny, aż zmiękną ziemniaki. Posypujemy natką pietruszki.