Kuchnia

Gulasz z dynią i ziemniakami

Nigdy nie lubiłam kroić surowej dyni i wolę ją piec, ale czasem warto się natrudzić. Pokrojona w kostki dynia może być składnikiem prostego gulaszu, który może stanowić pyszną, jesienną kolację czy drugie danie. Ponieważ są w nim ziemniaki, może stanowić samodzielne danie i nie potrzeba dojadać ryżu, kaszy czy chleba. Uwielbiam tego typu dania, zwłaszcza że nie trzeba po nich dużo zmywać 😉

Potrzebne składniki:

  • ćwiartka średniej dyni
  • 3 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki oregano suszonego
  • do smaku sól i pieprz (jest niezbędny, by lepiej wchłaniała się kurkuma)
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę i podsmażamy ją chwilę na oliwie. W tym czasie kroimy w kostkę czerwoną paprykę i dorzucamy ją do cebuli. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do smażącej się papryki i cebuli. Dolewamy tyle wody, by warzywa by warzywa były mniej więcej przykryte. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy co najmniej pół godziny, aż zmiękną ziemniaki. Posypujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top