Kuchnia

Kakaowa owsianka z malinami

Owsianka to dla wielu osób śniadaniowe must have. I słusznie, bo płatki owsiane zajmują aż trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych pokarmów świata. Co ciekawe spośród zbóż może się pochwalić największą ilością błonnika, białka i tłuszczu. Jest cennym źródłem witamin z grupy B. Nie bez powodu zaczynają od owsianki dzień kulturyści, biegacze czy kolarze.

Jeśli czeka Was aktywny dzień (a taki jest każdy dzień mamy zajmującej się dziećmi), sięgnijcie po miskę płatków owsianych na śniadanie. Dostarczy wam mnóstwo energii, witamin i minerałów. Latem koniecznie dorzućcie do nich świeże owoce jagodowe. Kakaowa wersja z malinami jest nie tylko zdrowa, ale też po prostu pyszna.

Potrzebne składniki na 1 porcję:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • świeże maliny
  • do smaku: miód lub syrop klonowy (ja nie dawałam)
  • do posypania: rodzynki, płatki migdałowe, kruszone kakao

Sposób przygotowania:

Wsypujemy do garnka płatki, kakao i kardamon. Dolewamy mleko i gotujemy jakieś 5 minut. Dodajemy zmielone siemię lniane i jeśli lubimy słodką owsiankę, wlewamy trochę miodu lub syropu klonowego (łyżeczka powinna wystarczyć). Przekładamy do miseczki. Dekorujemy świeżymi malinami. Posypujemy całość płatkami migdałowymi i kruszonym kakao. Jeśli nie dodawaliśmy żadnego słodzidła, można dodać rodzynki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top