Kuchnia

Karobowa owsianka w słoiku z truskawkami

Macie rano mało czasu? Nie powinno to być wymówką, by nie zjeść przed wyjściem z domu solidnego śniadania. Zwłaszcza, gdy można go przygotować wieczorem, a rano tylko wrzucić trochę świeżych owoców. Truskawki można jeszcze kupić w przyzwoitej cenie, więc aż się prosi, by zrobić z nimi pyszną karobową owsiankę. Od razu przygotowujemy ją w słoiku, więc jeśli jednak braknie czasu na spokojne delektowanie się śniadaniem, wystarczy zamknąć słoik przykrywką i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wyjazd.

Potrzebne składniki:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów włoskich)
  • 2 łyżki nasion chia
  • łyżka karobu
  • garść rodzynek lub drobno posiekanych daktyli
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

W dużym słoiku lub dwóch mniejszych mieszamy płatki owsiane, nasiona chia i karob. Dorzucamy rodzynki lub daktyle i zalewamy mlekiem roślinnym. Zamykamy słoik przykrywką i potrząsamy nim. Wkładamy na noc do lodówki. Rano dodajemy pokrojone drobno truskawki.

Przepis bierze udział w akcji:

Fit przekąski z superfoods

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top