Przepisy dla maluchów

Kluski jaglane z czekoladą a la kluski na parze

Są niektóre takie dania, na które mam ochotę, ale nie mogę się jakoś za nie zabrać. O ile piekę często pieczywo, to rzadko robię ciasto drożdżowe czy drożdżówki. Podobnie było z kluskami na parze. Niby przepis na takie kluski wyszperałam w internecie, ale za każdym razem przygotowuję na deser coś innego. Muszę przyznać, że najbardziej miałam ochotę na zapamiętane z dzieciństwa kluski na parze z czekoladą. Prosta sprawa. Wystarczyło do każdej kluski wepchnąć kawałek czekolady, która po ugotowaniu robiła się przepysznie płynna.

Zajrzałam do lodówki, w której została ugotowana na śniadanie kasza jaglana. Wpadłam na pomysł, by zrobić takie kluseczki na parze w zdrowszej wersji. Jest w nich wprawdzie czekolada, bo trudno zrobić kluski z czekoladą bez niej, ale wybieram taką z dużą zawartością kakao. Uwielbiam kluski na bazie kaszy jaglanej, a jeśli połączymy je z czekoladą, to obiecuję, że nawet największy przeciwnik kaszy jaglanej się na nie skusi.

Następnym razem wypróbuję wersję z kawałkami jabłek. Na pewno też będzie pyszna.

Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przekładamy do miski. Wbijamy do niej całe jajko. Dosypujemy oba rodzaje mąki i mieszamy. Czekoladę kroimy na kawałki - ja miałam zwykłe, małe kostki i każdą przekroiłam na pół. Odrywamy kawałki masy jaglanej, do środka wkładamy kawałek czekolady i formujemy dłońmi okrągłą kluseczkę.  Kluski układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze. Gotujemy przez 10 minut.

Kluseczki podajemy tak jak kluski na parze. Można polać roztopionym masłem lub jogurtem, posypać cukrem kokosowym, kakao czy cynamonem.

Related Post

2 komentarze

  1. Dominika

    30 listopada 2018 at 06:15

    Tak bez blendowania masy się uda połączyć?:) ile to jest surowej kaszy?
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Magdalena

      1 grudnia 2018 at 21:41

      Ja bym ugotowała 3/4 szklanki kaszy surowej w 2 szklankach wody. Można zblendować, jeśli chce się mieć masę bez grudek, ale mnie one nie przeszkadzały. Jajko ułatwia połączenie składników masy. Powodzenia

Leave a Reply