Kuchnia

Nocna owsianka z gruszką

Pomimo tego, że jestem jeszcze z maluchami w domu, są dni, gdy szczególnie cenię sobie, że nie muszę przygotowywać rano śniadania – bo zaspaliśmy, bo mały ssaczek nie mógł się oderwać od piersi, bo starszy synek domaga się od rana czytania książek, bo mąż nie może zaprowadzić najstarszej córki do przedszkola i muszę to zrobić, zbierając ze sobą całą trójkę.

W takie dni ratuje mnie nocna owsianka. Wystarczy poświęcić chwilę wieczorem na zalanie płatków, dzięki czemu rano odpada gotowanie i studzenie owsianki. Rano jest od razu gotowa do jedzenia. Wystarczy dorzucić do niej świeże owoce. Można ją zrobić w słoiku albo od razu w kilku dla każdego z domowników. Taki słoik można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, a dla maluchów taka forma podania jest bardziej atrakcyjna (oczywiście jeśli nie robimy tego codziennie).

Lubicie szybkie śniadania? W tym wpisie znajdziecie więcej takich pomysłów – 5 przepisów na szybkie śniadania

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki kardamonu
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 daktyle suszone
  • 2 suszone figi
  • gruszka
  • opcjonalnie: gorzka czekolada, orzechy

Sposób przygotowania:

Do słoika wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy kakao, kardamon i siemię lniane (najlepiej świeżo zmielone). Kroimy na mniejsze kawałki daktyle i figi (pamiętajmy o usunięciu ogonków). Zalewamy wszystko wodą lub mlekiem roślinnym. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na noc. Rano dodajemy startą gruszkę. Można dodać na wierzch startą lub połamaną czekoladę gorzką oraz orzechy. Konsumujemy od razu lub zabieramy ze sobą do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top