Zdrowe przepisy dla całej rodziny

Krem batatowo-morelowy

Krem batatowo-morelowy

Kolejna wariacja na temat kremu czekoladowego do smarowania naleśników czy pieczywa. Tym razem postanowiłam wykorzystać kawałek batata, który został mi po przygotowaniu gofrów batatowych. Zazwyczaj słodzę takie kremy daktylami. Ponieważ się skończyły, dorzuciłam suszone morele. Aniela po zjedzeniu naleśnika (zrobiłam je z mąki ryżowej oraz mąki z ciecierzycy), wyjadała resztki kremu łyżką ze słoika. Można więc też ten krem potraktować jako śniadanie czy deser dla maluszka podczas rozszerzania diety.

Potrzebne składniki:

  • 60 g moreli suszonych niesiarkowanych
  • 150 g ugotowanego batata
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Moczymy przez chwilę morele w gorącej wodzie. Wodę odlewamy (ja wykorzystuję ją do koktajli) i miksujemy morele z batatem, cynamonem oraz kakao. Krem pasuje do naleśników, placków, kanapek czy solo.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *