Kuchnia

Kukurydziana tarta ze szpinakiem

Po tarcie na słodko przyszedł czas na tartę na ostro. Spód także jest z mąki kukurydzianej, dzięki czemu tarta ma piękny żółty kolor. Zamiast tradycyjnie występujących w przepisie na kruche ciasto jajek wykorzystałam ser twarogowy. Do zrobienia farszu zastosowałam natomiast ser wędzony, który nadaje tarcie pysznego wędzonego smaku. Sprawia on, że tarty nie musimy właściwie dodatkowo przyprawiać. Wystarczy kilka składników. Trudno uwierzyć, że może być tak prosto i tak smacznie.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 100g miękkiego masła
  • 100g twarogowego sera białego
  • 150g świeżego szpinaku
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 100g sera wędzonego np. Rolady Ustrzyckiej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W misce rozgniatamy ser biały. Dodajemy mąkę kukurydzianą i pokrojone masło. Mieszamy składniki i ugniatamy z nich ciasto. Smarujemy masłem formę na tartę i wylepiamy ciastem dno oraz brzegi formy (zaczynając od brzegów). Wkładamy formę z ciastem do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę i smażymy ją na średnim ogniu na łyżce oleju. Myjemy szpinak, odcinamy większe łodyżki i kroimy go na mniejsze kawałki. Dorzucamy go do podsmażonej cebuli i dodajemy 2-3 łyżki wody. Dusimy 5 minut. W tym czasie widelcem mieszamy jajka z mlekiem. Przyprawiamy według uznania. Trzemy na grubej tarce ser wędzony i dodajemy do masy jajecznej. Wrzucamy uduszony szpinak. Mieszamy masę i nakładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Podajemy z sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top