Nie publikowałam ostatnio przepisów na koktajle, co nie znaczy, że ich nie robię. Wręcz przeciwnie miksuję je ostatnio bardzo przykładnie codziennie rano. Wypróbowuję nowe smaki i dodatki. Ostatnio zawzięcie miksuję owoce kaki (zwane też persymoną), bo mąż kupił mi ich całą skrzynkę. Są naprawdę pyszne. Postanowiłam razem z nimi zmiksować mój pierwszy koktajl ze zmieloną pestką awokado. Do tej pory wyrzucałam pestki do kosza. Dopiero niedawno przeczytałam o jej cudownych właściwościach.
Pestka awokado:
- zawiera ponad dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż pozostała część owocu dzięki czemu opóźnia nasz proces starzenia
- ma mnóstwo rozpuszczalnego błonnika dzięki czemu reguluje pracę naszych jelit
- spowalnia wchłanianie glukozy i zapobiega nagłym skokom glukozy
- odżywia nasze włosy i paznokcie dzięki zawartości witamin A i E
- ma właściwości antybakteryjne
- ma właściwości przeciwzapalne dzięki czemu łagodzi bóle stawów
- ma dużo potasu i magnezu, dzięki czemu pokocha ją nasze serce
- potrafi zwalczać ostrą białaczkę szpikową
Jak jeść pestkę awokado? Należy ją delikatnie wyjąć z owocu i zostawić do wysuszenia przez 2-3 dni. Po tym czasie kroimy ją na kawałki i mielimy w młynku do kawy. Zmieloną pestkę awokado przełożyłam do słoika i dodaję ją do koktajli. To prawdziwe SUPERFOODS i dostajemy je w gratisie przy zakupie awokado.
A teraz czas na przepis na koktajl.
Potrzebne składniki:
- kaki
- banan
- 1/4 ananasa
- 1/2 awokado
- łyżeczka zmielonej pestki awokado
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Obieramy kaki, ananasa i banana. Łyżeczką wyciągamy miąższ z awokado. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy zmieloną pestkę i wodę. Miksujemy na gładko.