Kuchnia

Miksujemy zielone: Koktajl z kaki i pestką awokado

Nie publikowałam ostatnio przepisów na koktajle, co nie znaczy, że ich nie robię. Wręcz przeciwnie miksuję je ostatnio bardzo przykładnie codziennie rano. Wypróbowuję nowe smaki i dodatki. Ostatnio zawzięcie miksuję owoce kaki (zwane też persymoną), bo mąż kupił mi ich całą skrzynkę. Są naprawdę pyszne. Postanowiłam razem z nimi zmiksować mój pierwszy koktajl ze zmieloną pestką awokado. Do tej pory wyrzucałam pestki do kosza. Dopiero niedawno przeczytałam o jej cudownych właściwościach.

Pestka awokado:

  • zawiera ponad dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż pozostała część owocu dzięki czemu opóźnia nasz proces starzenia
  • ma mnóstwo rozpuszczalnego błonnika dzięki czemu reguluje pracę naszych jelit
  • spowalnia wchłanianie glukozy i zapobiega nagłym skokom glukozy
  • odżywia nasze włosy i paznokcie dzięki zawartości witamin A i E
  • ma właściwości antybakteryjne
  • ma właściwości przeciwzapalne dzięki czemu łagodzi bóle stawów
  • ma dużo potasu i magnezu, dzięki czemu pokocha ją nasze serce
  • potrafi zwalczać ostrą białaczkę szpikową

Jak jeść pestkę awokado? Należy ją delikatnie wyjąć z owocu i zostawić do wysuszenia przez 2-3 dni. Po tym czasie kroimy ją na kawałki i mielimy w młynku do kawy. Zmieloną pestkę awokado przełożyłam do słoika i dodaję ją do koktajli. To prawdziwe SUPERFOODS i dostajemy je w gratisie przy zakupie awokado.

A teraz czas na przepis na koktajl.

Potrzebne składniki:

  • kaki
  • banan
  • 1/4 ananasa
  • 1/2 awokado
  • łyżeczka zmielonej pestki awokado
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Obieramy kaki, ananasa i banana. Łyżeczką wyciągamy miąższ z awokado. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy zmieloną pestkę i wodę. Miksujemy na gładko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top