Kuchnia

Sernik z nerkowców z suszonym mango

Lubię mango, więc z ciekawością sięgnęłam też po mango suszone (chodzi mi oczywiście o wersję bez cukru i konserwantów), które udało mi się kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Od razu wymyśliłam, że będzie idealne do witariańskiego sernika, ale sezon letni, gdy jest pełno świeżych owoców, przesunął w czasie jego wykonanie. Po jego spróbowaniu stwierdzam, że zupełnie niepotrzebnie. Dzięki dodatkowi musu z suszonego mango ciasto ma ciekawy smak i nie jest suche, jak to bywa w przypadku serników z nerkowców. Jeśli nie mamy suszonego mango, możemy zmiksować świeże, tyle że nie będzie można go już tak długo przechowywać. Ciasto z suszoną wersją będzie pyszne i wilgotne nawet przez 2-3 dni (chociaż moje ciasto oczywiście tak długo nie wytrzymało). Taki sernik to świetna alternatywa dla tradycyjnych serników. Przede wszystkim przemyca mnóstwo orzechów i nie zawiera w ogóle cukru. Nie bójmy się tego, że orzechy są kaloryczne, bo nie są to puste kalorie. Poza zdrowym tłuszczem dostarczają przy okazji tak dużo minerałów, że powinniśmy jeść ich codziennie przynajmniej 30g.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki słonecznika
  • 200 g nerkowców (trochę ponad 1 szklanka)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki musu daktylowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g suszonego mango
  • do dekoracji: płatki kokosowe lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Spód: mielimy słonecznik i migdały. Wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki musu daktylowego. Wykładamy masą dno tortownicy i wkładamy do lodówki. Im mniejsza średnica formy, tym wyższe będzie ciasto.

Masa: Namaczamy nerkowce przez co najmniej 3 godziny. Odcedzamy wodę. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki musu daktylowego, 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki wody. Miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy do masy wiórki kokosowe i mieszamy ponownie. Wykładamy masę na spód.

Polewa: Zalewamy mango połową szklanki wody i odstawiamy na kilka godzin. Jeśli chcemy przyśpieszyć, zalewamy je wrzątkiem. Miksujemy wszystko i wykładamy na masę z nerkowców.

Całość posypujemy płatkami lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top