Kuchnia

Miksujemy zielone: Zielony koktajl poprawiający trawienie

Dawno nie wrzucałam żadnego przepisu na koktajle i czas najwyższy to zmienić. Staram się, by koktajl, czasem zastępowany świeżo wytłaczanym sokiem, znalazł się codziennie na naszym stole. To mój ulubiony sposób na lekkie II śniadanie. Ich podstawę stanowi banan, a reszta składników zależy od pory roków. Gdy kończą się świeże owoce jagodowe, sięgam po owoce egzotyczne – kiwi, awokado, mango czy papaję.

Papaja należy do mniej popularnych owoców, a szkoda, bo warto włączyć ją do diety, gdy skarżymy się na problemy z żołądkiem. Należy ona do pokarmów kojących błony śluzowe żołądka, ale też jelit. To dzięki zawartości jednego z aminokwasów czyli glutaminy. Można ją znaleźć także w kapuście, selerze, szpinaku, jarmużu czy brukselce. Z kolei zawarta w papai papaina pomaga zwalczyć problemy zwłaszcza z trawieniem pokarmu zawierającego duże ilości białka.

Do swojego zielonego koktajlu dodałam też ostropest plamisty, który jest bardzo korzystny dla naszej wątroby – stymuluje regenerację jej komórek i chroni wątrobę przed działaniem toksyn, alkoholu czy silnych lekarstw (antybiotyków, leków antynowotworowych, itp.). Pomaga też w problemach żołądkowych typu niedokwasota czy zgaga. By zauważyć jego pozytywny wpływ, należy dziennie przyjmować łyżkę ostropestu przez co najmniej miesiąc.

Potrzebne składniki:

  • banan
  • pół dużej papai lub jedna mniejsza
  • garść jarmużu (bez grubych łodyg)
  • 2 daktyle (najlepiej namoczone przez co najmniej 15 minut w ciepłej wodzie)
  • łyżeczka spiruliny
  • łyżka ostropestu plamistego
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Papaję kroimy na pół. Łyżeczką najpierw wydrążamy pestki, a następnie miąższ. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top