Kuchnia

Mini szarlotki z kaszą jaglaną

Lubię przeglądać blogi i książki kulinarne w poszukiwaniu inspiracji. Często napotykam fajny przepis, ale są w nim składniki, których mi brakuje lub których nie używam w swojej kuchni. Moja głowa zaczyna wtedy pracować na najwyższych obrotach. Czym zastąpić w kruchym cieście twaróg? Zmieloną kaszą jaglaną? Bingo. Takie ciasto można wykorzystać jako spód do szarlotki, ale można też podać jabłka w mniej szablonowy sposób. Wystarczy wyciąć z  ciasta zgrabne kwadraty i zapakować w nie pachnące cynamonem jabłka. Mnie wyszło z tego przepisu 6 całkiem sporych mini szarlotek. Skutecznie zniwelowały mój aktualny apetyt na drożdżówki, a nie ma w nich ani grama drożdży.

Nie dodałam do ciasta ani do jabłek cukru, ale jeśli lubicie słodsze wypieki  lub macie kwaśne jabłka można trochę dodać słodziwa np. cukru kokosowego. Można też posypać gotowe ciastka po  ich upieczeniu.

Potrzebne składniki:
  • 250g ugotowanej kaszy jaglanej (niecałe 100g suchej kaszy)
  • 250g mąki jasnej orkiszowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Sposób przygotowania: Ugotowaną, najlepiej jeszcze trochę ciepłą kaszę, miksujemy z jednym jajkiem. Dosypujemy mąki i proszku do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy masę łyżką. Przekładamy ją na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy. Wałkujemy ciasto, by uzyskać spory kwadrat lub prostokąt. Za pomocą noża wykrawamy z niego kwadraty 10x10cm lub prostokąty 8x12cm. Połowę kwadratów nacinamy w kilku miejscach nożem. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich sok z cytryny i cynamon. Mieszamy. Na środek każdego kwadratu układamy jabłka. Pozostałe jajko rozbijamy i mącimy widelcem. Za pomocą pędzelka moczymy nim brzegi kwadratów, na które nałożyliśmy jabłka, po czym nakładamy na nie pozostałe, nacięte kawałki. Sklejamy ich brzegi. Pozostałym jajkiem smarujemy nasze ciastka. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż będą rumiane.

Related Post

4 komentarze

  1. Karolina

    23 maja 2018 at 17:21

    Ale fajny przepis! 🙂

  2. Kasia

    29 maja 2018 at 15:52

    Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić samopszą i ile jej dać?

    1. Magdalena

      30 maja 2018 at 12:59

      Oczywiście. To też stara odmiana pszenicy i bardzo fajna mąka. Ja dałabym tyle samo co w przepisie.

Leave a Reply