Bez kategorii

Kulki karobowe

Kulki bakaliowo-orzechowe w różnych wariantach często pojawiają się na naszym stole. Wiadomo: dobre kulki nie są złe.

Najczęstszą motywacją do ich przygotowania jest pulpa, która zostaje po zrobienia domowego mleka orzechowego. Namoczone orzechy są lepiej przyswajalne dla organizmu, więc szkoda by ją było wyrzucać, zwłaszcza że nie lubię marnować jedzenia. Jak dodamy do namoczonych orzechów suszone owoce, słonecznik oraz karob otrzymamy nie tylko pyszne, ale też zdrowe, pełnowartościowe łakocie. Świetnie się sprawdzą jako przekąska, którą możemy zjeść poza domem – na placu zabaw, na pikniku czy w pracy.

Potrzebne składniki:

  • garść daktyli
  • pół szklanki pulpy z orzechów włoskich
  • pół szklanki słonecznika
  • 2 łyżki karobu
  • łyżeczka baobabu (można dać inne ulubione superfood)

Sposób przygotowania:

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy je i rozdrabniamy blenderem ręcznym lub z ostrzem w kształcie litery “s”. Przekładamy do miski. Dodajemy pulpę orzechową, karob i baobab. Mielimy słonecznik w młynku do kawy lub rozdrabniaczu. Dodajemy do masy i mieszamy. Formujemy niewielkie kulki. Przechowujemy w lodówce (jeśli są zbyt miękkie, stwardnieją po schłodzeniu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top