Naleśniki z mąki z soczewicy

Naleśniki z mąki z soczewicy

Roślinny strączkowe są bardzo zdrowe i powinniśmy włączyć je do naszej codziennej diety, nie tylko wtedy gdy nie jemy mięsa. My jesteśmy wegetarianami i ubolewam nad tym, że tak ciężko jest przekonać dzieci do wielu dań z ich udziałem. Sama bardzo lubię brownie z fasoli, ale nie mogę przecież robić go codziennie.. Stąd wpadłam na pomysł, by przygotować naleśniki z dodatkiem soczewicy, które zawsze są pewnikiem wśród dzieci.Wystarczy zmielić soczewicę w młynku do kawy, by zyskać z niej mąkę podobną właściwościami do mąki z ciecierzycy. W ten sposób możemy zrobić pożywne naleśniki, pełne białka, a na dodatek nie zawierające glutenu, co ucieszy wszystkich alergików.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki z czerwonej soczewicy (zmielona w młynku soczewica)
  • 1 1/4 – 1 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Miksujemy razem składniki i odstawiamy na kilka minut. W zależności od rodzaju patelni smażymy bez tłuszczu lub dodajemy łyżkę oleju do ciasta.



1 thought on “Naleśniki z mąki z soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *