Są takie dni, gdy mam nadmiar pomysłów na gotowanie i gdy sięgam w końcu po czekający na swoją kolejkę szpinak, okazuje się, że jest już co najmniej wczorajszy. Dlatego ważne jest, by na bieżąco kontrolować stan lodówki, by jak najmniej żywności marnować. W końcu resztkę szpinaku można wykorzystać do owsianych placków z nutą pomarańczy, a resztka ryżu z obiadu zamienia się w 5 minut czekoladowy krem, którym te placuszki można posmarować.
A jak już jestem takim master chefem, to co mi szkodzi przy okazji machnąć podczas smażenia zielonego dinozaura? Uśmiech na twarzy dziecka gwarantowany.
Placki szpinakowe
Potrzebne składniki:
- porządna garść szpinaku
- banan
- szklanka płatków owsianych
- szklanka wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Blendujemy banana, wodę oraz szpinak. Wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Smarujemy patelnię olejem za pomocą pędzelka. Smażymy niewielkie placki, przewracając, gdy zaczną być widoczne dziurki po drugiej stronie placka.
Krem czekoladowy z ryżu
Potrzebne składniki:
- 50 g daktyli
- ok. pół szklanki ugotowanego ryżu
- pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- łyżeczka kakao
- garść migdałów lub orzechów brazylijskich
- woda z moczenia daktyli
Sposób przygotowania:
Moczymy daktyle w gorącej wodzie. Miksujemy je razem z ryżem. Dodajemy skórkę z pomarańczy i zmielone orzechy. Mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody z moczenia daktyli, by uzyskać konsystencję dobrą do smarowania.