Kuchnia Przepisy dla maluchów

Placki szpinakowe i czekoladowy krem z ryżu

Są takie dni, gdy mam nadmiar pomysłów na gotowanie i gdy sięgam w końcu po czekający na swoją kolejkę szpinak, okazuje się, że jest już co najmniej wczorajszy. Dlatego ważne jest, by na bieżąco kontrolować stan lodówki, by jak najmniej żywności marnować. W końcu resztkę szpinaku można wykorzystać do owsianych placków z nutą pomarańczy, a resztka ryżu z obiadu zamienia się w 5 minut czekoladowy krem, którym te placuszki można posmarować.

A jak już jestem takim master chefem, to co mi szkodzi przy okazji machnąć podczas smażenia zielonego dinozaura? Uśmiech na twarzy dziecka gwarantowany.

Placki szpinakowe

Potrzebne składniki:

  • porządna garść szpinaku
  • banan
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka wody lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Blendujemy banana, wodę oraz szpinak. Wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Smarujemy patelnię olejem za pomocą pędzelka. Smażymy niewielkie placki, przewracając, gdy zaczną być widoczne dziurki po drugiej stronie placka.

Krem czekoladowy z ryżu

Potrzebne składniki:

  • 50 g daktyli
  • ok. pół szklanki ugotowanego ryżu
  • pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • łyżeczka kakao
  • garść migdałów lub orzechów brazylijskich
  • woda z moczenia daktyli

Sposób przygotowania:

Moczymy daktyle w gorącej wodzie. Miksujemy je razem z ryżem. Dodajemy skórkę z pomarańczy i zmielone orzechy. Mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody z moczenia daktyli, by uzyskać konsystencję dobrą do smarowania.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top