Kuchnia

Placki warzywne

Zamarzyły mi się placki cukiniowe. Zaglądam do lodówki, a wczoraj dodałam cukinię do grillowanych warzyw i okazało się, że został tylko kawałek. Postawiłam więc na wypróbowany patent na placki ziemniaczane z dodatkiem różnych warzyw, dzięki któremu moje dzieci wciągają bez mrugnięcia okiem szpinak, marchewkę, a nawet natkę pietruszki.

Ja z mężem jedliśmy placki z dodatkiem sałatek. Dzieci wolą warzywa osobno, więc na stole postawiłam też pokrojone ogórki oraz pomidorki koktajlowe. I co się okazało? Po pomidorki sięgnęła też moja najmłodsza córka, która po pomidorowej fazie w zeszłym roku, uparcie zrzucała pomidory z talerza. Pokazuje to, że warzywa należy dzieciom proponować, nawet gdy odmawiają ich jedzenia. Starsza córka spróbowała ostatnio rzodkiewki i pomimo tego, że następnego dnia wolała coś innego na kanapkę, to jest to mały sukces.

O innych patentach na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw możecie poczytać w poradniku “Moje dziecko je warzywa” stworzonym przez dietetyczkę Marię Pabich, która dzieli się w nim aż 14 strategiami, które pomogą naszym dzieciom polubić warzywa i sięgać po nie jak najczęściej. Więcej informacji  o poradniku możecie znaleźć TUTAJ.

Potrzebne składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • pół cebuli
  • marchewka
  • pół cukinii lub jednak mała
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej (może być też jaglana czy inna kasza)
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • opcjonalnie: jajko (jeśli nie zależy nam na tym, by placki były wegańskie, ja dodałam dla lepszego miksowania)
  • do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy warzywa i kroimy na drobniejsze kawałki. W rozdrabniaczu rozdrabniamy warzywa wraz z kaszą. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Przyprawiamy wedle uznania. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top