Prosto, zdrowo, naturalnie

Pudding ryżowy z wiśniami

Pudding ryżowy z wiśniami

Takie śniadania bardzo lubię. Jest gotowe dosłownie w 5 minut. Idealne dla zapracowanych oraz dla matki dwójki maluchów, która robi śniadanie pomiędzy ich ubieraniem. Na dodatek możemy wykorzystać ryż, którego ugotowaliśmy (specjalnie lub niespecjalnie) dzień wcześniej za dużo do obiadu. To właśnie ugotowanie wcześniej ryżu skraca przygotowanie puddingu. Pudding nie jest słodzony cukrem tylko owocami, stąd możemy spokojnie go podać niemowlęciu (zamiast ekstraktu z wanilii dodajmy wtedy trochę cynamonu). Jeśli przygotowujecie śniadanie dla całej rodziny podwójcie porcję.

Potrzebne składniki:

  • szklanka ugotowanego wcześniej ryżu (może być brązowy, może być zwykły, u mnie basmati)
  • 3/4 szklanki mleka krowiego, migdałowego lub kokosowego (domowego, to z puszki będzie za gęste)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym lub cynamonem w wersji dla niemowląt)
  • wiśniowy przecier owocowy bez cukru (znajdziecie go w sklepie pod nazwą “100% owoców”)
  • do posypania: płatki lub słupki migdałowe

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wrzucamy ugotowany ryż i wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy. Po zagotowaniu z grubsza miksujemy masę blenderem ręcznym. Nakładamy na talerz, dekorujemy przecierem owocowym oraz płatkami migdałowymi.

Zobacz podobne wpisy



2 thoughts on “Pudding ryżowy z wiśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *