Zdrowe żywienie

Recenzja książki „Vegan Nerd”

Moja rodzina dobrze mnie zna i już kolejne święta z rzędu zostaję obdarowana książkami kucharskimi. Moją kulinarną biblioteczkę zasiliła między innymi książka "Vegan Nerd. Moja roślinna kuchnia" Alicja Rokicka. Nie jest to już taka nowość, bo książka została wydana w 2016 roku, ale wciąż jeszcze jest dostępna w sprzedaży. Ma bardzo ciekawą oprawę graficzną, bo wzbogacona została rysunkami samej autorki.

Nie ma w niej indeksu, ale podział na potrawy jest dość klarowny:

  • Roślinne poranki
  • Nabiał roślinny
  • Zupy
  • Sałatki
  • Dania główne
  • Z przyjaciółmi
  • Święta z rodziną
  • Wegańskie wypieki
  • Desery
  • Napoje

Ja rozpoczęłam wypróbowywanie przepisów od dań śniadaniowych na czele ze smakowitą owsianką z masłem orzechowym moczoną na noc. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo przekrój dań jest duży. Są zarówno słodkie propozycje jak jaglanka czy pancakes, jak też wytrawne omlety czy tofucznica. Osoby początkujące w kuchni roślinnej z pewnością zaciekawią pomysły na orzechowe mleka, serki z nerkowców czy słonecznika. Większość proponowanych przepisów nie wymaga skomplikowanych przypraw, a dużo z nich z pewnością trafi w gusta wielu osób przyzwyczajonych dotąd do tradycyjnej kuchni. Autorka bardzo lubi kuchnię włoską, więc jest w książce receptura na pizzę, lazanię czy pszenne placuszki - piadina. Jednak osoby na diecie bezglutenowej także mogą znaleźć tu kilka opcji dla siebie typu kolorowa paella, polenta z grillowanymi warzywami czy masala dosza, a także kilka słodkich smakołyków jak tofurnik na zimno z pastą sezamową, ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym, bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem czy ciasto czekoladowe bez glutenu i cukru.

Dużo przepisów miałam już okazję wypróbować. Polecam przepis na burgery z czarnej soczewicy z suszoną śliwką, sznycle z kaszy gryczanej i pieczarek, tofu tikka masala oraz zupę sambar. Oczywiście każdemu mogą zasmakować inne dania, których wybór i różnorodność jest duża. Ja osobiście czekam na kolejne święta Bożego Narodzenia, by wypróbować bardzo ciekawie zapowiadający się rozdział "Święta z rodziną", w którym kuszą przepisy na boczniaki a la śledzik, pasztet z białej fasoli i gruszki czy seler po grecku. To przecież przed świętami czy przed przyjazdem gości osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej najdłużej zastanawiają się, co podać na stół, więc ich z pewnością ucieszą smakowite propozycje Alicji Rokickiej.

Related Post

2 komentarze

  1. Cook and Love

    9 kwietnia 2018 at 13:32

    Ciekawa pozycja, na pewno uzupełni moją biblioteczkę 🙂

    1. Magdalena

      15 kwietnia 2018 at 20:52

      Polecam 🙂

Leave a Reply