Kuchnia

Różowa owsianka z malinami i ekstraktem z acai

Mojej niedługo czteroletniej córeczce zaczyna się okres stawiania wymagań dotyczących sposobu podania jedzenia czy samego jedzenia, które jest łatwiej lub trudniej spełnić. Raz kanapka ma być przykryta i z wszystkimi dodatkami, innym razem wszystko ma być osobno, bo tak ma braciszek. Koktajl ma być w takiej samej szklance, jak moja. Musi być kolorowa rurka. Koktajl nie może być zielony ani biały – ma być różowy. Ostatnio przewija się często motyw koloru różowego (w końcu córeczka nazywa się Różą ;). Już nie tylko koktajl ma być różowy, ale także owsianka. Na szczęście takie życzenie łatwo spełnić – wystarczy mieć pod ręką torebkę z ekstraktem z acai, który można na szybko dorzucić do owsianki czy koktajlu, dzięki czemu błyskawicznie uzyskujemy różowy kolor potrawy. Także zwykłe placuszki bananowe w kolorze różowym cieszyły się dużym powodzeniem.

Gdyby wszystkie życzenia dzieci można było tak łatwo spełnić…

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • banan
  • garść malin świeżych lub mrożonych
  • łyżeczka ekstraktu z acai
  • łyżka siemienia lnianego
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Do garnka wsypujemy płatki. Zalewamy je wodą lub mlekiem i dodajemy pokrojonego banana. Gotujemy 5 minut, aż zmiękną płatki. Dodajemy maliny, siemię lniane i ekstrakt z acai. Jeśli używamy mrożonych malin, poczekajmy chwilę, aż maliny się rozmrożą w ciepłej owsiance. Przekładamy owsiankę do miseczek i dekorujemy ją płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top