Kuchnia

Sekrety dyni oraz przepis na koktajl z dynią i kaki

Z jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Dla mnie zdecydowanie jest to dynia. Od lat króluje u mnie o tej porze roku. Uwielbiam ją za jej uniwersalność, bo można ją dodać do dań słodkich jak i wytrawnych.

Jeśli dynia kojarzy Ci się tylko z zupą dyniową, to najwyższy czas to zmienić. Można ją dodać do curry, makaronu, muffinek, koktajlu czy nawet naleśników.

Ponad 20 dyniowych przepisów możecie znaleźć w e-booku “Sekrety dyni”, który do końca listopada możecie kupić w ekstra cenie. Wystarczy podczas zakupu użyć kodu: WARZYWA10.

 

E-book stworzyła dietetyczka Marysia Pabich z bloga Jak zdrowo żyć, która od lat zachęca do zmiany nawyków żywieniowych na bardziej roślinne. Do jego zrobienia zaprosiła kilka niezwykłych kobiet i jest mi bardzo miło, że mogłam go razem z nimi współtworzyć.

W e-booku znajdziecie pełno praktycznych wskazówek dotyczących przygotowania dyni oraz informacji o jej cennych właściwościach. Dynia jest bogatym źródłem karotenoidów, które mają właściwości antynowotworowe. To jeden z powodów, dla którego warto włączyć ją do swojej, nie tylko jesiennej, diety.

Dla mnie ważne jest to, że chociaż świetnie się komponuje w gofrach czy muffinkach, dynia to WARZYWO. Powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a dzięki swojej uniwersalności dynię łatwo jest upchać zarówno w obiedzie jak i w deserze. Na pewno spodoba się to mamom dzieci w okresie neofobii 🙂 Upakowane warzywami naleśniki czy babeczki czy to nie brzmi świetnie?

Do końca miesiąca e-book możecie nabyć w promocyjnej cenie 24 złotych (oszczędzasz 10 złotych), korzystając z kodu: WARZYWA10 podczas zakupu.

A już dzisiaj dzielę się z Wami jednym z przepisów, które stworzyłam na potrzeby e-booka.

KOKTAJL Z DYNIĄ, KAKI I PYŁKIEM PSZCZELIM

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki puree z dyni
  • pół kaki (inaczej persymona)
  • banan
  • 2 suszone daktyle
  • szklanka mleka sojowego bez cukru z dodatkiem wapnia
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżka pyłku pszczelego

Sposób przygotowania:

 Jeśli mamy słabszy blender, moczymy przez kilka minut daktyle w gorącej wodzie. Miksujemy wszystkie składniki w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top