Kuchnia

Cytrynowe scones z borówkami wegańskie i bezglutenowe

Zachęcona jabłkową wersją bezglutenowych scones (zapraszam po przepis), zrobiłam nowe wydanie tych słodkich bułeczek. Tym razem są nie tylko bez glutenu, ale też bez jajek, nabiału i cukru. Od razu nasuwa się pytanie czy są smaczne. Oczywiście. Ja zajadałam je same bez dodatków, ponieważ mają pyszny cytrynowy posmak i wypełnione są soczystymi borówkami. Nic mi w nich nie brakowało. Oczywiście tak jak w przypadku tradycyjnych scones, je również można potraktować lukrem (gdy użyjemy do zrobienia lukru ksylitolu i soku z cytryny, nadal będą bez cukru) lub przekroić i posmarować masłem, miodem czy dżemem.

Potrzebne składniki:

przepis na 6-8 bułeczek

  • szklanka mieszanki mąk bezglutenowych (użyłam pół na pół gryczanej i ryżowej plus łyżka ziemniaczanej)
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny (najlepiej użyć bio, jeśli nie mamy takiej wyszorujmy dobrze skórkę i sparzmy ją wrzątkiem)
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • mały banan lub pół większego
  • 2 garści borówek

Sposób przygotowania:

Ścieramy skórkę z cytryny. Przekrawamy ją na pół i wyciskamy z połowy sok. Wlewamy go do mleka sojowego i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w misce widelcem rozgniatamy banana. dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Gdy mleko sojowe zacznie się ścinać, wlewamy je do miski, razem z olejem. Mieszamy masę, a na końcu dodajemy do niej borówki. Podsypujemy stolnicę lub deskę do krojenia mąką i formujemy na niej bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem sojowym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut. Najlepiej smakują na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top