Kuchnia

Idealna wegańska tarta warzywna

Chociaż jem jajka i czasem zdarza mi się zjeść coś z nabiału, większość przygotowywanych przeze mnie potraw, zwłaszcza obiadowych, jest wegańskich. Przez kilka lat byłam weganką i nadal lubię takie proste, roślinne jedzenie. Jest jednak kilka moich ulubionych dań, w których aż prosi się o dodanie sera czy jajek. Bardzo lubię tarty z jarmużem i suszonymi pomidorami czy szpinakiem, ale robi się je zwykle z dodatkiem jajek, sera białego czy żółtego. Miałam problem z zastąpieniem tych składników w tarcie, aż ostatnio olśniło mnie i postanowiłam zamiast masy jajecznej wykorzystać do scalenia warzyw mąki z ciecierzycy. Można z niej zrobić wegańskie omlety, więc również w tym przypadku sprawdza się jako substytut jajka. Dodanie curry dodaje jajecznego smaku. Spód do tarty zrobiłam na bazie kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej, więc przy okazji jest to też przepis bezglutenowy. Można do jej zrobienia wykorzystać inne warzywa.

Jeśli nie jesteście na wegańskiej diecie lub po prostu wolicie tradycyjną wersję, to polecam kukurydzianą tartę ze szpinakiem.

Potrzebne składniki:

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (można ugotować trochę więcej, jeśli macie dużą formę i lubicie wysokie boki)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki mąki z ciecierzycy (besan)
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżeczka curry
  • szczypta curry
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół
  • por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 średniej cukinii
  • łyżka oleju
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę w proporcji 1:3 czyli 1/3 szklanki kaszy gotujemy w szklance wody. Jej ugotowanie zajmie 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Zalewamy ciepłą wodą mąkę z ciecierzycy. Dodajemy do niej curry, kurkumę, sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Kroimy pora w krążki, cukinię w plastry, a paprykę w kostkę. Podsmażamy warzywa w łyżce oleju i łyżce wody. Posypujemy ulubionymi ziołami. Dusimy 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy po łyżce wody. Blendujemy ugotowaną kaszę jaglaną. Dodajemy mąkę kukurydzianą i olej kokosowym. Mieszamy wszystko. Smarujemy olejem formę do tarty. Wykładamy na nią masę jaglaną. Masa się trochę klei, więc można zwilżyć dłonie wodą, by móc ją równo rozłożyć. Podpiekamy spód przez 10 minut w temperaturze 200°C. Nakładamy warzywa i zalewamy je wodą z przyprawami i mąką z ciecierzycy. Wkładamy ponownie do pieca i pieczemy ok. 15 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z dobrą surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top