W ostatnim czasie staram się zwracać większą uwagę na to, by do obiadu przygotować jakąś zdrową sałatkę czy surówkę. Nie musi to być wcale nic skomplikowanego, a stwarza możliwość przemycenia większej ilości świeżych warzyw do codziennego jadłospisy. Najszybszą sałatką dla mnie jest zielona sałata z sosem vinegrait, ale gdy sałata się skończy lub mam ochotę na jakaś odmianę, mam w odwrocie kilka szybkich przepisów. Czasem wystarczy zajrzeć po prostu do swojej lodówki i dać się ponieść fantazji. Najlepsze to dla mnie te propozycje, do których zrobienia wystarczą dosłownie 3-4 składniki. Dzięki takiemu dodatkowemu nawet proste danie nabiera innego wymiaru. Do przygotowania większej ilości surówki przyda się robot kuchenny.
Sałatka selerowo- pomidorowa
- pomidor
- 1 lub 2 gałązki selera naciowego
- cebulka szalotka lub kawałek czerwonej cebuli
- łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
Kroimy pomidora i selera naciowego. Siekamy drobno cebulkę. Łączymy składniki i polewamy olejem.
Surówka z marchewki i kalarepki
- 2 marchewki
- pół kalarepki
- łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
- ew. szczypta cukru trzcinowego
Trzemy marchewkę i kalarepkę na drobnej tarce. Łączymy wszystkie składniki w misce.
Sałatka z czerwonej kapusty i gruszki
- pół główki czerwonej kapusty
- marchewka
- gruszka
- 4 łyżki soku gruszkowego lub jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie: łyżka szczypiorku
Siekamy drobno czerwoną kapustę. Marchewkę trzemy na tarce. Gruszkę kroimy w kostkę. Łączymy składniki sosu. Możemy od razu wymieszać wszystkie składniki sałatki od razu, ale gdy chcemy podać ją później lub zależy nam na lepszych wrażeniu . Ułóżmy na liściach sałaty posiekaną kapustę, na to gruszkę i marchewkę, całość polejmy sosem. Całość mieszamy wtedy w momencie podania, inaczej wszystko zabarwi się na różowo od kapusty.
Sałatka waldorska
- 1 jabłko
- 1 gałązka selera naciowego
- łyżka prażonych orzechów włoskich
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
Kroimy w plasterki jabłko, a selera i cebulę w drobną kostkę. . Mieszamy składniki sosu. Posypujemy całość orzechami.
Sałatka selerowo-ogórkowa
- 2 średnie ogórki
- 1 lub 2 gałązki selera naciowego
- łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
- opcjonalnie: łyżka orzechów włoskich
Kroimy w kostkę ogórka i selera naciowego. Jeśli dodajemy orzechy, również je siekamy. Łączymy wszystkie składniki z olejem.