Kuchnia

Kilka pomysłów na szybkie sałatki i surówki obiadowe

W ostatnim czasie staram się zwracać większą uwagę na to, by do obiadu przygotować jakąś zdrową sałatkę czy surówkę. Nie musi to być wcale nic skomplikowanego, a stwarza możliwość przemycenia większej ilości świeżych warzyw do codziennego jadłospisy. Najszybszą sałatką dla mnie jest zielona sałata z sosem vinegrait, ale gdy sałata się skończy lub mam ochotę na jakaś odmianę, mam w odwrocie kilka szybkich przepisów. Czasem wystarczy zajrzeć po prostu do swojej lodówki i dać się ponieść fantazji. Najlepsze to dla mnie te propozycje, do których zrobienia wystarczą dosłownie 3-4 składniki. Dzięki takiemu dodatkowemu nawet proste danie nabiera innego wymiaru. Do przygotowania większej ilości surówki przyda się robot kuchenny.

Sałatka selerowo- pomidorowa

  • pomidor
  • 1 lub 2 gałązki selera naciowego
  • cebulka szalotka lub kawałek czerwonej cebuli
  • łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno

Kroimy pomidora i selera naciowego. Siekamy drobno cebulkę. Łączymy składniki i polewamy olejem.

Surówka z marchewki i kalarepki

  • 2 marchewki
  • pół kalarepki
  • łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • ew. szczypta cukru trzcinowego

Trzemy marchewkę i kalarepkę na drobnej tarce. Łączymy wszystkie składniki w misce.

Sałatka z czerwonej kapusty i gruszki

  • pół główki czerwonej kapusty
  • marchewka
  • gruszka
  • 4 łyżki soku gruszkowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie: łyżka szczypiorku

Siekamy drobno czerwoną kapustę. Marchewkę trzemy na tarce. Gruszkę kroimy w kostkę. Łączymy składniki sosu. Możemy od razu wymieszać wszystkie składniki sałatki od razu, ale gdy chcemy podać ją później lub zależy nam na lepszych wrażeniu . Ułóżmy na liściach sałaty posiekaną kapustę, na to gruszkę i marchewkę, całość polejmy sosem. Całość mieszamy wtedy w momencie podania, inaczej wszystko zabarwi się na różowo od kapusty.

Sałatka waldorska

  • 1 jabłko
  • 1 gałązka selera naciowego
  • łyżka prażonych orzechów włoskich
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Kroimy w plasterki jabłko, a selera i cebulę w drobną kostkę. . Mieszamy składniki sosu. Posypujemy całość orzechami.

Sałatka selerowo-ogórkowa

  • 2 średnie ogórki
  • 1 lub 2 gałązki selera naciowego
  • łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • opcjonalnie: łyżka orzechów włoskich

Kroimy w kostkę ogórka i selera naciowego. Jeśli dodajemy orzechy, również je siekamy. Łączymy wszystkie składniki z olejem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top