Kuchnia

Tarta bakaliowa na orzechowo-owsianym spodzie (bez cukru)

Lubię piec tarty. Szukałam od jakiegoś czasu idealnego spodu do tarty. Postanowiłam wykorzystać do jego zrobienia namoczone i zmielone orzechy włoskie, które mi zostały po robieniu mleka orzechowego (o tym, jak je zrobić pisałam tutaj). To był strzał w dziesiątkę. Orzechy świetnie zlepiły ciasto, dzięki czemu można się w przepisie spokojnie obyć bez jajka. W planach mam zrobienie tarty z takim spodem na ostro. Tymczasem zrobiłam słodką tartę, w której nie ma ani grama cukru. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą suszonych daktyli i moreli, które są naturalnie słodkie. Większość ludzi (zwłaszcza dzieci) uwielbia słodki smak i ma słabość do deserów. Taką tartę można jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ bakalie w przeciwieństwie do cukru są nie tylko słodkie, ale mają mnóstwo składników odżywczych. Cukier to tylko puste kalorie, a dodatkowo ogołaca nasz organizm z naszych zasobów wapnia oraz magnezu. Tymczasem suszone morele są źródłem między innymi beta-karotenu, żelaza i wapnia, a daktyle dostarczają wapń, magnez czy potas.

Potrzebne składniki:

  • 100g namoczonych, zmielonych orzechów włoskich (możemy też zmielić nienamoczone orzechy i  wtedy do ciasta trzeba dodać 2-3 łyżki wody)
  • 125g zmielonych płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra vergine
  • 100g suszonych daktyli
  • 150g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego (najprościej zrobić przy okazji moczenia orzechów mleko orzechowe)
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Suszone daktyle i morele zalewamy mlekiem roślinnym. Dodajemy cynamon i odstawiamy na kilka godzin. Jeśli nie mamy czasu, to gotujemy bakalie z mlekiem i cynamonem kilka minut (aż bakalie zmiękną). Miksujemy na gładko.

Mielimy płatki owsiane. Mieszamy je w misce z rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Masa jest dość mokra. Wylepiamy nią formę do tarty. Możemy ciasto przygotować wcześniej. Wtedy wkładamy formę do lodówki. Wylewamy na ciasto bakaliową masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujmy czy nie przypala się góra ciasta.

Ciasto możemy jeść polane jogurtem.

 

UWAGA: Oprócz przepisu mam dla Was również 5% rabatu na hasło ZDROWE-BAKALIE  w sklepie internetowym Agnex , gdzie możecie kupić bakalie potrzebne do zrobienia tej tarty w atrakcyjnych cenach. Zniżka obowiązuje do 30.04.2017 r.

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top