Kuchnia

Wegańskie, bezglutenowe ciasto z budyniem i rabarbarem

Szukasz idealnego ciasta kruchego bezglutenowego? Polecam wypróbować ciasto z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Takie kruche ciasto ma świetną konsystencję i nie kruszy się tak jak inne ciasta, które wypróbowywałam. Nie ma potrzeby dodawania do ciasta jajka, bo mąka ta świetnie wiąże ciasto. Przy okazji jest to zatem także przepis wegański. Ciasto zrobiłam z budyniem i rabarbarem. Na pewno można zrobić je w wersji z innymi owocami. Świetne były z pewnością truskawki, ale akurat mi się skończyły, a miałam całą naręcz rabarbaru.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej lub jaglanej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (ok. 3 łyżek nieroztopionego, gęstego oleju)
  • 1/3 szklanki musu daktylowego + 4 dodatkowe łyżki
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta kurkumy
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • torebka budyniu waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąki z kurkumą. Dodajemy olej, mus daktylowy i wodę. Masę mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy. Odkładamy 1/3 ciasta do zamrażarki, a resztę ciasta wykładamy na niewielką formę do pieczenia (moja miała rozmiar 24×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Obieramy rabarbar i kroimy na kawałki. Odlewamy pół szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy. W tym czasie do połówki szklanki mleka wsypujemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i mus daktylowy. Mieszamy. Gdy zagotuje się mleko, wlewamy do niego pozostałe mleko z wmieszanymi mąkami i musem z daktyli. Gotujemy, aż budyń zacznie gęstnieć. Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i wykładamy na niego budyń. Potem wykładamy rabarbar,  a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie rumiane. U mnie czas pieczenia trwał 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top